Verkooptips

Noch het kopen, noch het verkopen van een auto is gemakkelijk. U moet goed voorbereid zijn om uw zaken goed te laten verlopen. Wij willen u graag een handje helpen bij het verkopen van uw auto.

Zeven belangrijke punten die de aandacht verdienen:
  1. Zet een foto van uw voertuig bij de advertentie. Foto’s zijn overtuigend en wekken de interesse van potentiële kopers. Verkies hierbij het plaatsen van een foto van uw eigen voertuig boven het plaatsen van een gelijkende afbeelding. Besef dat een foto van een voertuig in verzorgde toestand meer aanspreekt dan een foto van een voertuig in onverzorgde toestand. Zorg verder dat uw voertuig op de foto goed zichtbaar is. U kunt tot acht foto's uploaden, zodat u meerdere kanten en aspecten van uw voertuig kunt belichten.
  2. Vermeld in de advertentie zoveel mogelijk informatie over uw voertuig. Alle extra’s en bijzonderheden kunnen bijdragen aan het vinden van een koper. Vergeet echter niet ook de standaardeigenschappen te vermelden, zodat de koper niet gaat twijfelen aan de aanwezigheid ervan. Houd er verder rekening mee dat een koper geïnteresseerd zou kunnen zijn in de reden waarom u uw voertuig wilt verkopen.
  3. Voordat u een prijs gaat bepalen kunt u het beste eerst onderzoeken wat de actuele marktwaarde van uw voertuig is. Aan de hand daarvan kunt u een reële vraagprijs bepalen. Vaak zal een koper echter over de prijs willen onderhandelen. Bedenk daarom van tevoren wat uw minimumprijs is, zodat u achteraf niet hoeft te betreuren een bepaalde overeenkomst te zijn aangegaan.
  4. Zorg ervoor dat u goed bereikbaar bent. Een koper kan zijn interesse snel verliezen wanneer u uw telefoon niet opneemt of wanneer u niet op e-mailberichten reageert. Het kan verstandig zijn andere geïnteresseerden niet direct af te wijzen wanneer u een geïnteresseerde heeft gevonden die aangeeft uw voertuig te willen kopen. Zolang er geen overeenkomst is kan elke geïnteresseerde immers afhaken. Verder kan het verstandig zijn bij uw advertentie te vermelden wanneer u bereikbaar bent.
  5. Stel zelf een proefrit voor. Dit schept vertrouwen bij een geïnteresseerde. Zorg er uiteraard wel voor dat uw voertuig hierbij in een nette staat verkeert en dat alles aanwezig is. Een koper kan eventuele negatieve punten inbrengen in latere prijsonderhandelingen. Let er verder uit voorzorg op dat er tijdens de proefrit geen belangrijke papieren in uw voertuig liggen.
  6. Het is verstandig om eventuele bewijsstukken beschikbaar te hebben om de kwaliteit van uw voertuig te onderbouwen. Deze kunnen een geïnteresseerde motiveren om uw voertuig te kopen. Bewaar daarom alle boekjes en geschriften die in dit kader van belang zouden kunnen zijn, zoals onderhoudsboekjes, facturen etc.
  7. Het is van belang om bij verkoop goed stil te staan bij de betaling. Wij raden u aan de koper te vragen contant te betalen. Dat is in principe de meest veilige betalingsmethode. Uiteraard moet u hierbij wel uitkijken voor vervalst geld. U kunt bijvoorbeeld op een postkantoor (in combinatie met de overschrijving van het voertuig) of bij een bank het geld op echtheid laten controleren.
Veel succes met het verkopen van uw auto!